Kosmologija, religija i apstraktni entiteti

Najveci broj civilizacija su ateisticke, dok kod primitivnih rasa preovladjuje totemizan. Ipak, cak i u covecanstvu je osnovano mnostvo crkvi, sekti i kultova, a najzastupljenije je ucenje o Titanima i Teorija Haosa.

Po doktrini Titana, u pocetku je bio samo jedan Univerzum, poistovecen sa svojim gospodarem pod imenom The First Artificer. Takva realnost je bila lisena prostora i vremena, nalik na beskraj nepojmljiv smrtnim rasama. Gospodar se odlucio da stvori od sebe i svoju bracu, tzv. Pratitane Mudrosti, Razumevanja, Zakona, Lepote, Vremena, Bogatstva, Materije i Volje. Titan Volje je zazeleo postojati bez ostalih devet Pratitana, narusavajuci time harmoniju bezvremenog univerzuma, stvarajuci bezbroj kratkotrajnih i ogranicenih realnosti. Nema dokaza o njihovom postojanju, kao ni o Titanima koje su oni stvorili, jedino su nepotpuno istrazena tumacenja zapisa Besmrtnika o tome kako je postojalo verovanje da su Titani stvorili nas univerzum, kao i da ce se naciniti Titan Znanja koji ce ponovo uspostaviti vecnost, neki tumace da su Titani vodili ratove protiv Bogova Haosa, uticuci na citave realnosti time, pa i da ih i danas vode.

robots_1_by_hgjart

Po teoriji Demona Haosa, sve univerzume prave bica nereda nerazumljiva ljudskom umu i ona drze slabasne svetove u saci, bez nade i smisla smrtnicima. Prvobitni Haos bese Is’neal, koji i ako je stvarao svetove, nije uspostavljao nikakav red, ostavljajuci ih u ludilu i beznadju. Njegova prvodeca, boginja Zophias i sin Varlus su preuzeli ulogu

gde je Zophias stvarala realnosti, a Varlus ih je unistavao, drzeci ih izolovane i postavljajuci prve zakonitosti. Ipak, od Is’neala je nastala i Erlit, demon portala i vrata izmedju dimenzija, sa kojom je Varlus takodje stupao u odnos postajuci srz Zla, osudjujuci svaki vid postojanja na propast. Zophias je rodila sledece entitete sa Varlusom:

– Eadreon – bog svetla, najvise ga uvazavaju Ansrini, mada odgovara i Thyciuskom Vrhovnom Bogu, a retki teoreticari smatraju Imperatore za njegove inkarnacije. Pratioci ovog entiteta izgledaju kao mentalni heruvimi, sa nejasnim telima zbog svetla koje ih obasjava.

– Zivorrion – demon pozude i razvrati. Bozanstva koja su nastala od nje izgledaju kao zveroljudi, veruje se da Amithein poticu odavde.

– Bol’lantor – Bog zivota i prirode, postovan od Taerhara, smatra se da citave biosfere duguju njemu postojanje.

– Celbulos – srz magije, tajni, sa Erlit kreira portale, i navodno svaki demon, i bice uopste ima njegov znak u sebi, i zato se teleportuje, najveci broj izgleda kao polja energije, ogromne lebdece amebe, anomalije ili bica bez tela.

demon-90210

Varlus je sa Erlit imao:

– Olitari – olicenje smrti. Entiteti pratioci izgledaju kao utvare, duhovi, a najveci broj bica koja pripadaju ovoj ideji su kiberneticki demoni, navodno i svi hodajuci mrtvaci i reanimacije.

– Tritheo – Avatar rata i unistenja, ludi bog koji zeli samo da ugleda svet kako gori. Najveci broj vanzemaljaca iz paralelnih svetova pripadaju ovom bogu, sto su demoni puni gneva.

-Onaloth – uzrok kuga, bolesti, mutacija, najprisutnija energija u svim univerzumima.

– Mor-hai – bog tame, navodno najmocnije bozanstvo zbog cega ga i njegova uplasena deca mrze, odgovoran je za kosmare i strah, cuva granice svih realnosti i zaustavlja portale. Bozanstva sledbenici izgledaju kao demoni senke.

Za razliku od kultova Titana koje cini par sekti istrazivaca i masinskih fanatika, okultista bogova ima mnogo vise, a neka bozanstva su opsteprihvacena, kao Eadreon, ili Celbulos i Mor-hai za Taerhare. Bozanstva postoje kao ideje, a najvise jacaju preko vere i mentalne snage sledbenika, sto vazi i za slabije entitete i mnoga demonska bica. Svako od ovih osam entiteta ima bar desetak dece, najcesce i oni imaju svoje kultove, narocito u paklenim kosmosima. Smrt bozanstva, makar i manje znacajnog, je retka, a ispoljava se najcesce kao nastanak zvezde, planete, portala ili univerzuma.

Vecina mistika i psionika svoje moci ispoljava voljom jer dozivljavaju sve realnosti samo kao aspekte uma, i svojom mentalnom snagom menjaju univerzum haoticno ili u svoju korist, sto je cesto nezavisno od toga koliko je bice mutirano ili kibernetsko, ipak, neke inspirise vera i fanatizam, a neki magovi koriste neobjasnjiva ucenja Besmrtnika i drugih drevnih tehnologija, spisa Celbulosa, i jos drugih, demona, entiteta i artifakta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s