Kratak uvod u FATE, kreacija likova, skillovi i progresija

KREACIJA LIKA

Najveci deo pravljenja lika je najpozeljnije raditi u grupi, sa GMom, na samom sesnu. Ipak, neke stvari mozete odabrati i sami da bi se dobilo na vremenu, to se pre svega odnosi na SKILLOVE i APPROACHOVE.

Pored toga, mogu se izabrati STUNTOVI (nesto analogno FEATOVIMA iz dnd-ja). Svaki igrac pocinje sa brojem REFRESH, i on iznosi 3 na pocetku igre, a taj broj iznosi dobitak FATE POENA na pocetku svakog sesna. Ako igrac zeli imati vise STUNTOVA, onda moze npr imati 5 stunta i refresh 1, ili 4 stunta i refresh 2, preporuka je da broj stuntova i refresh iznose na pocetku 3, a svakako njihov zbir ne moze biti veci od 6, niti se moze imati manji refresh od 1.

Stuntovi najcesce povecavaju vrednost skilla za 2 u specificnim situacijama, omogucavaju da se neki skill koristi umesto nekog drugog, ili menjaju neka manja pravila  u igri. (primeri: dobar snajperista ima stunt SNIPER koji mu povecava SHOOT skill za 2 samo kad koristi snajpere i slicna oruzja, lopov moze birati BACKSTAB skill koji mu omogucava da umesto sa FIGHT napadne sa STEALTH, carobnjak moze imati skill RITUALIST koji mu omogucava da dva puta uradi LORE check svaki put pre nego sto stupi u duel sa protivnickim magom).

Najvazniji koncept FATE-a su tzv Aspekti, o kojima ce biti reci kasnije. Da bi se oni invoke-ovali, trose se FATE POENI, sto najcesce povecava svaki roll za +2 ili omogucava reroll. Fate se igra sa 4 dF kockice (fate dice ili fudge dice), 1 i 2 strane daju -1, 3 i 4 daju 0, 5 i 6 daju +1, dakle rollovi variraju od -4 do +4 sa neravnomernom raspodelom, ili sustinski d81 sistem.

fate-core-character-sheet-draft1

Lista skillova

Od navedenih, treba odabrati jedan da bude GREAT +4, dva GOOD +3, tri FAIR +2, cetiri AVERAGE +1, svi ostali skillovi, bili na ovoj listi ili kasnije smisljeni, imace vrednost 0, sto je MEDIOCRE. Skillovi moraju imati piramidalnu strukturu, npr. u igri ne mozete imati kasnije tri GREAT + 4 a dva GOOD +3 skilla.

Lista nije savrsena, niti je moguce da bude, ali svakako sve sugestije i vase ideje dolaze u obzir, vazno je da ih ostane 18.

ATHLETICS/ACROBATICS (koristice da se savladaju prostorne prepreke, odbrambeni rollovi protiv ranged napada itd)

SECURITY/BURGLARY (ne misli se samo na lockpicking i klasican sleight of hand lopovluke, vec i na hakovanje i razbijanje leda i kriptografije na vecini softvera)

SPEECHCRAFT/DIPLOMACY (resavanje stvari mirnim putem, bilo kakvo ubedjivanje, itd)

CRAFT/REPAIR (odnosi se najvise na inzenjersto, i iskljucivo ima primenu u tehnologiji, bilo da se radi o pravljenju predmeta, ili popravci ostecenih, pokriva i vozila, brodove, zamke, implante)

DECEIVE/BLUFF (laganje, foliranje i blefiranje i ostalo, uglavnom u toku konverzacija)

DRIVE/MOUNT (objasnjava koliko je lik dobar u voznji, letenju, jahanju, ili koriscenju bilo kog prevoznog sredstva, bilo ono kopneno, vodeno, letece, zivotinja ili vozilo)

MEDICINE/BIOLOGY (pokriva i analiziranje tela, psihologiju i enpatiju, vecinu lecenja)

MELEE/UNARMED (napadi golom rukom i hladnim oruzjem, borba na blizinu, knowledge o oruzjima za borbu prsa u prsa, stete koje se nanose sudarima i gazenjem prevoznim sredstvima se ne racunaju)

INVESTIGATE/SEARCH (trazenje odredjenog predmeta u gomili stvari, razlikuje se od PERCEPTION/SPOT sto je predstava sustih cula, takodje moze biti potraga za odredjenom osobom i raspitivanje)

LORE/CLEVER (vecina knowledge-a, narocito vezanih za istoriju, religiju, geografiju, obrazovanje uopste)

PERCEPTION/SPOT (vidno polje, sluh i cula, lakse uocavanje zamki)

PHYSIQUE/BODY (odbrana od melee udaraca, kao i povecavanje STRESS i CONSEQUENCE polja, sto je analogno healthima i hit poena ostalih rpgova, kao i neki rollovi za sirovu snagu i imunost)

PROVOKE/INTIMIDIATE (svako vredjanje, mentalno napadanje, taunt-ovanje, zastrasivanje i demoralisanje)

PERFORM/IMPRESS (sve vrste javnih nastupa, impresioniranja, harizmaticnih akcija koji za cilj imaju simpatiju i pozitivnu reakciju mase ili pojedinaca)

APPRAISE/TRADE (vestina trgovanja, prepoznavanja boljih predmeta,vozila, hipoteka, cenjkanje, sve vezano za ekonomiju i profit, kupovinu i prodaju)

SHOOT/THROWN (sva vatrena oruzja, projektili i ostali dalekometni napadi, kao i znanje o oruzjima za daljinu, ne ukljucuje detonaciju koja spada u CRAFT/REPAIR ili npr orbitalno bombardovanje, kao ni mentalne/psycherske napade)

STEALTH/SNEAKY (vestina da se ostane neopazen i neprimecen, sunjanje i prerusavanje)

WILL/FATIGUE (pruza bolju odbranu od psihickih napada, povecava broj mentalnih stres polja, kao i PHYSIQUE za fizicka stres polja, ako se PC bude nalazio u snu, astralnoj projekciji, ili virtuelnoj stvarnosti, moze menjati sasvim PHYSIQUE, takodje moze biti glavni parametar za psychere, ako bude takvih likova, koji bi mogli da napadaju psihickim mocima preko ovog skilla, i da rolluju da li lude ili im moci podju neocekivano)

 

ep_transhuman_explorer_markmolnar

 

Pristupi – UKINUTO ZA LIKOVE, TRENUTNO ZA BRODOVE

Sto se tice APPROACHova, oni sluze da bi se upotpunile rupe koje stoje izmedju skillova. Neki rollovi, npr nature, survival, kuvanje i mnogi manje bitni ne spadaju lako ni u jedan od navedenih. Zato postoje tzv PRISTUPI, a njih, i ako ima 6, pokrivaju znatno vise od 18 skillova. Eventualno, mozemo izbaciti skroz SKILLOVE, ili skroz APPROACHOVE, ako bude bilo potrebe za tim i budete to hteli. APPROACH-ovi NISU zamena za STATOVE, vec upravo PRISTUPI kako bi neko nesto odradio, sa manje kompetitivnosti.

Odabrati jedan Great +3, dva Fair +2, dva Average +1 i jedan Mediocre +0. Gledati da se bar Great i Fair pristupi slazu sa skillovima koliko toliko, da se izbegava besmisao lika sa sjajnim stealthom a jadnim sneaky-jem, ili likom nikakvim fizickim skillovima, a jakim FORCEFUL-om.

CAREFUL – najcesce bih koristio pri stradanju od zamki i terena, kao i disable device-ovanju

CLEVER – najvise za snalazljivost i rollove koji ne spadaju u lore, medicinu, craft ili neki knowledge

FLASHY – mera koliko lepo, sarmantno i harizmaticno lik radi neke stvari i impresionira, pasivna varijanta perform/impress-a

FORCEFUL – fizicka snaga koja ce se najvise koristiti za guranje, nadjacavanje i pomeranje stvari

QUICK – najvise za kretanje u toku bitke ili turn order i initiative rollove

SNEAKY – stealth vec pokriva vecinu, moglo bi da spada za nerazaznavanje namere, pasivna verzija stealth-a

 

EXTRAS – DODATNE STVARI

Ovaj deo je predvidjen za iteme, petove, organizacije, vozila. Naime, Fate ima pravilo da sve moze tretirati kao Charactera, tj moze svaka stvar imati skillove, stuntove i aspekte. Ideja je da ako naidjete na slabasno oruzje, recimo crowbar, on vam moze uvecati MELEE skill za +1. Ako nosite u ruci elitni imperijali lightsaber, on vam dodaje +3. Ako nosite legendarni predmet, ili neki vezan za pricu ili vazan vaseg lika, on bi imao ceo svoj char sheet.

Na zalost, Fate koji je kinematski narativni free form rpg ne odobrava nesto sto bih hteo da ubacim u igru, a to bi bio ekvivalent spellovima iz DnD-ja, takodje ni setting ne podrzava preveliki akcenat na magijske moci. Moja ideja je da ugradim Wizardov sistem spellova, racunajuci pripremanje spellova, upisivanje spellova u spellbook, spells per day i spell slots sistemi. Kada bi vas lik koristio neki uredjaj, bilo bi ekvivalentno kada DnD wizard koristi scroll, lik vas bi mogao u slobodno vreme i u toku odmaranja da istrazuje uredjaj, omogucujuci mu da ga koristi kasnije stalno bez trosenja, kao sto Wizard scribe-uje scroll u spellbook, imao bi ogranicenu upotrebu tog uredjaja, kao spells per day ili spell slots koji se trose, a obnavljaju na kraju dana. Ideja mozda deluje cudno, ali sam nalazio kako mnogi rade tako, bas sa Fate-om i ovakvim setingom, i obecavaju veliku zabavu za igrace, a mislim da bi sjajno doslo pored standardnih skillova, stuntova i aspekata. Kako je u setingu prisutna razvijena nanotehnologija, kvantna istrazivanja, teleportacija, vanzemaljski uredjaji itd, mislim da bi svaki fantazijski spell mogao lako da se konvertuje u sci fi predmet.

Stuntove necu stici da otkucam u ovom dokumentu, poslacu vam listu najverovatnije uskoro, i pozeljno bi bilo da je procitate, ali je najbolje da ih zajedno odaberemo za svakog lika. Moj je predlog da u startu svi imate stunt koji bi odgovarao tome sto ste delimicno kiborzi/tehnicari da mozete analizirati seme/formule/kodove uredjaja i ugradjivati ih u svoje telo/odelo/opremu, sto sam vec spomenuo. Analogno cantripima, imali bi ste gadgete koje bi ste koristili kad god pozelite, a npr analogno lvl 6 spellovima imali bi ste jake uredjaje koje bi ste aktivirali tek kad dovoljno napredujete.

Sem toga, ubacivao bih i nadogradnje lika, cesto u vidu kibernetickih implanata i bionickih augmentacija, sa jedne, a mutacija zbog radijacije, okoline, anomalija i artifakta sa druge strane. Besmisleno mi je da se likovi prosto probude sami od sebe jaci kada dinguju, ovako bi se realno nadogradjivali. Takodje, jedna traka ce predstavljati koliko je liko ostao covek, nece moci da se pretvori sasvim u robota, niti ce moci skroz da izmutira, jer tada gubi kontrolu kao da je mrtav, mada ce to biti aktuelnije kako igra bude prolazila. Implanti i mutacije se najcesce ne slazu, ali lik svakako MOZE I MUTIRATI I BITI AUGMENTOVAN istovremeno.

 

FP EKONOMIJA

Pored aspekata, vazan termin su i compeli. Oni predstavljaju komplikacije na koje lik naidje, u relaciji su sa njegovim aspektima, bilo da se dogode zbog nesrecne okoline, ili zbog necega sto je lik odlucio. Donose Fate poene, takodje moze se platiti Fate poen da se odbije kompel.

Fate poeni se trose tako sto:

–  Se invoke-uju aspekti, sto daje +2 ili reroll po zelji

– Prizove se neki mocniji stunt (npr neki koji daje vece bonuse, supermoci ili menja pricu/pravila)

– Deklarise se neki detalj price, u dogovoru sa GM-om (resi se neka zagonetka ili se pronadje trazena ruta, pojavi se odgovarajuca osoba kada je potrebna, deklarise se neki detalj o proslosti lika koji se ranije nije znao, odobri se da lik ima podrazumevane materijalne komponente za nesto sto pokusava trenutno)

– Odbije se compel

Fate poeni se zaradjuju tako sto:

– se prihvati compel od GM-a

– prihvati se compel koji ponudi drugi igrac

– igrac sam odluci da se compeluje

– ili postavi neki compel kao detalj price od ranije

– kada se igrac preda ili prizna poraz u toku borbe

– kada zadobije ranu tj CONSEQUENCE

U drugim Fate sistemima, FP se dobijaju i tako sto GM doslovno da igracima Fate poene ako rade kul stvar ili odlicno roleplayuju svog lika sa tim i takvim crtama licnosti. Fate poene igraci mogu da daju jedni drugima, sto jos vise pridodaje timski rad.

To bi bilo ukratko nesto o Fate sistemu, i ako cete vecinu stvari videti detaljno pri igri. Stress i Consequence polja cu vam objasniti tad, kao i jos neke stvari. Sistem je takav da mozemo izmeniti sve skoro sto vam smeta, a ovaj dokument sam otkucao najvise da bi izabrali skillove, pristupe, i imali neki utisak kako da brze napravimo lika.  Za razliku od dnd-ja, Fate pruza brzu kreaciju lika, brzu borbu (gde puno slabih ne moraju biti veci problem od manje jacih protivnika), akcenat na roleplay i timskom radu.

Sem Fate Core-a, i Fate Accelerateda, ubacivacu odredjena pravila iz DnD-ja, kao sto je Wizardova tabela za ucenje i koriscenje spellova, Wild Magic tabela za nepredvidljivo koriscenje psycherskih moci ili nestabilnih uredjaja i artifakta, itd.

http://www.faterpg.com/2011/the-core-of-fate-core/

https://www.reddit.com/r/rpg/comments/17h3a2/a_mechanical_summary_of_fate_core/

http://www.evilhat.com/home/fate-core-downloads/

 

image6et

 

PROGRESIJA LIKOVA

U DnD-ju jedan od glavnih ciljeva jeste napredovanje lika i ding predstavlja najvecu radost. U Fejtu, kao i mnogim narativnim i Sci Fi sistemima, akcenat nije toliko na progresiji, sa druge strane tamo je upotreba itema, upgrade-ova i slicno dominantna sto je i ovde slucaj. Ipak neki vid jacanja lika sa vremenom (prilicno paralelan levelovanju u DnD-ju) postoji, i valja ga ubaciti zbog vise stvari, izmedju ostalog tu su i RESTRIKCIJE koje daju skillovi, a one sa vremenom nestaju/ otkljucavaju se (npr. da se ne bi svi zalepili za Flak Cannon cim ga pronadju, ili da neko ne koristi orbitalno bombardovanje bas pri pocetku igre).

 

 

MALI MILESTONOVI

Najcesce se odigravaju izmedju sesna po Fejtu, ja bi ih stavljao izmedju restovanja/perioda bez avanture, na kraju dana.

– Mogu se zameniti dva skilla koja se dodiruju i razlikuju za samo jedan stepen, ili zameniti neki Average +1 skill skillom koji nije na tabeli

– Moze se zameniti jedan stunt nekim drugim

– Moze se kupiti novi stunt (takodje kao i pri kreaciji košta 1 Refresh, i a Refresh ne može biti manji od 1)

– Može se zameniti jedan aspekat koji nije High Concept nekim drugim

 

Takodje, ovo je vreme potrebno da se izleći Moderate Consequence pri normalnim uslovima (za Mild Consequence je dovoljno da prodje jedna scena, bitka itd)

 

 

ZNACAJNI MILESTONOVI

Desavaju se na svakih dva ili tri Mala Milestona, na vaznim delovima price ili kraju scenarija, paralela su za Level Up u Dnd-ju.

– Sve mogucnosti koje daje i Mali Milestone

– Dodatni skill poen, koji se moze da se odmah potroši na skill ili da se čuva za kasnije da bi se metnuo skill na odgovarajuće mesto (mora biti piramida skillova, ne sme broj skillova jednog stepena biti veći od broja skillova stepena ispod)

– Umesto prethodnog, moze se uvećati neki approach za jedan

 

Sem toga, dovoljno je vremena prošlo da se odstrani Severe Consequence ako je poceo recovery proces.

 

 

GLAVNI MILESTONOVI

Nastupaju kada prodje oko tri Znacajna Milestona, kada se nesto znacajno dogodi u kampanji, itd, odgovaraju level upovanju u DnD-ju kada se uvećavaju statovi

– Sve kao i u Znacajnom Milestonu

– Refresh se inkrementira

– Uvecati Skill Cap ako je moguće, i/ili uvećati skill za iznad Skill Capa kampanje

– Moze se izmeniti High Concept lika

 

– Ako igrač ima Extreme Consequence (u vecini slucajeva je to smrt ili ozbiljna povreda koja menja suštinski lika, ovo je period da se ona završi (bice reci jos).

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s